24 Ocak 2010 Pazar

Hücresel Üretim Sistemi Tasarımı-Bir Vaka Analizi

Bir üretim şirketi ABD’de alüminyum geçitler,köprüler,merdivenler ve rampalar üretiyor,bu şirket müşteri isteğine göre üretim için hücresel üretim sistemi uygulaması üzerine odaklanmıştır.Aşağıdaki adımlar klasik bir üretim sisteminden hücresel üretim sistemine geçiş için firmada yapılan değişiklikleri gösteriyor.



1.Başlangıç Tasarım Safhası


Uygulamadan önce sistemin tesis düzenlemesi fonksiyonel olarak şekil 1 de gösterilmiştir.Proje takımı seçiliminden sonra,planlar şirket için tasarlanmıştır – yalın ve hücresel üretime geçişte geniş katılım.Bu zaman çerçevesinde 6 gün yalın üretim ve TPM workshops personelin yüzde 80 i için karşılandı.


şekil 1







2.Ürünleri/Parçaları ve Makineleri Sınıflandırma ve Gruplandırma Safhası


Birinci görev ürün ailelerini tanımlamaktı.Makina-parça oran matrisine dayalı takım, merdivenlere,rampalara, hücresel üretim için ideal adaylara karar verdi.Ardından gelen ekonomik analizler ve gerekçe her hücrenin ekonomik olarak uygulanabilir olabileceğini gösterdi.Gelen alüminyum hamadde stoklarının geniş boyutlarda olmasından dolayı daha küçük boyutlara stokları indirmek için ekonomik olarak da kabul edilebilirdi.


3.Kaynak Kapasiteleri Geliştirme Safası


Her bir hücre için zamanları belirledikten sonra,proses elemanlarının seçilmesiyle takım ilerlemesine devam eder.Ayrıca kaynak makinalarının düzgün dağıtımı her bir hücre için kurulmuş, ve birkaç yeni priz bu kaynak makinalarının işlemesi için kurulmuştur.


Pürüzsüz bir üretim akışını sürdürmek amacıyla,her bir hücre zımbaların,freze makinalarının uygun sayısını aldı.İşçilerin eğitim ve alıştırma gereksinimleri için,takım liderleri ve şefler bu zaman etrafında belirlenmştir.TPM workshops ve yalın üretim çalışmaları şefler,takım liderleri işgücünün özelliği için takip edilmiştir.Bu takım liderleri 5S fabrika faaliyetlerinin geniş bir ölçeğinin önemini duyurmuşlardır.5S disiplinini sürdürebilmek için 5S değerlendirme raporları geliştirilmiş ve rutin olarak uygulanmıştır.Her hücre için standart çalışma tarif edilmiş,tam ölçüler sürekli geliştirme izleme için geliştirilmiştir.bu ölçülere dayalı uygun kazanım paylaştırma programı geliştirildi.Bu kazanım paylaştırma programı fabrika üzerinden genişçe ilan edilmiştir,ve bu programın bir kopyası bütün fabrika personeli için geçerli kılındı.

4.Kaynakları yeniden düzenleme safhası



Hücre takımlarının katılımıyla son kazanç her hücrede belirtildi.Makina yerleştirmeleri, parça hareketleri düzenini,sıralamasını maksimum kılmak için çözülmüştür.şekil 2 fabrikanın yeni düzenlemesinin görünümünü tablo olarak gösteriyor.Hücrenin personel sağlaması güncel hücre zaman gereksinimleri için sonlandırılmıştır.Görevler kayıp zamanları minimize etmek için çalışanlara atanmıştır.İşçi atamaları rampa üretimi hücresi için şekil 3 de gösteriliyor.


Şekil 2







şekil 3






5.Üretim Kontrol Safhası



Firma talep ve tahmin edilmiş satışlara dayalı,üretim yığını ve neticede karışık seviyeli montaj planları her hücre için kurulmuştu.Bu seviyeli üretim planına dayalı,optimal konteynır boyutları ve konteynır sayıları her hücre için kurulmuştur.Kanban uygulaması için yeni yük taşıma araçları yığınları istasyonlar arasında taşıma için yapılandırılmıştır ve hem de kanban sinyalleri olarak çalıştırılmıştır.Hücresel üretim uygulamasını başlatmadan önce,malzeme tedarikçileri güvenilir değildi.Yeni satış ve değerlendirme sistemi üzerinden ,bütün potansiyel tedarikçiler değerlendirildi.Birkaç ziyaret ve konferans güncel ve potansiyel satıcılarla gerçekleştirildi.Tam zamanlı teslimatlar için gereksinim ve güvenilirlik bu görüşmelerde vurgulandı.Bu düzenli görüşmelerden sonra şirketin tedarikçi kanban sinyallerine uygun cevap verebilen satıcılar olarak nihai satıcılar seçildi.Tam ekipman etkinliğini sağlamak amacıyla,toplam kalite kontrol ve tam zamanlı üretim,uygun geri besleme bilgi sistemi ve görsel yönetim araçları geliştirildi.Bu bilginin uygun yerlerde kullanılması üzerinden,işçiler kendi-izleme ve sürekli geliştirme takımları içine atanmıştı.Kazanım paylaşma sistem detaylarının geçerliliğiyle ,yöneticiler geliştirmelerin etkilerini tahmin edebileceklerdi.


Yalın dönüşümün ilk safhası Mayıs 2000 de başladı. Şekil 4 karşılaştırmalı iş ölçüm değerlerini sunuyor.


Şekil 4









Parçaların taşıma mesafesi hücresel üretim sistemiyle 67 metreden 34 metreye düşmüştür.Bu %54 lük bir gelişmedir.Üretim teslim zamanı %60 düşürülmüştür 18 günden 7 güne.

1 yorum:


  1. Hizli firsat!

    Biz uluslararasi islem iyi güvenilir, güvenilir. Bu firsati kaçirmayin lütfen, buraya gelecek 2014 yili dogru yatirim baslatmak için bir firsattir. % 100 emin ol daha fazla bilgi için e-posta MMV (vandamariana111@gmail.com) Sen garanti. Banka havalesi için çevrimiçi banka çok hizli ve güvenligidir, önümüzdeki 2014 yili dogru yatirim için bu firsati kaçirmayin. (Bir kelime bilge için yeterlidir)

    Eger tarim için bir kredi ihtiyacim var mi? Is için kredi? yapimi için kredi? Yatirim kredisi? Ögrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Bu bir firsattir, kullanimi ve yeni bir hayata baslamak. Daha fazla bilgi (mrsvandamariana@yahoo.co.uk) için e-posta MMV.

    Allah lonca tüm.

    M.M.V LTD.

    YanıtlaSil