24 Ocak 2010 Pazar

MRP Problemi

A ve Q ürünlerine olan talep sırasıyla 103 ve 200,ürünlerin teslim tarihleri sırasıyla 8. ve 7. haftalardır.Eldeki malzeme miktarı A=18,Q=6,B=10,C=20,D=0,E=30


A ürünü için 5,Q ürünü için 6 adet emniyet stoğu bulundurulacaktır.Diğer ürünler için emniyet stokları yoktur.A ürününün 10 tanesi elde tutulacaktır.Ambara gelecek malzeme yoktur.A,Q,B ve C için sipariş miktarları net ihtiyaçlara eşittir.Fakat D ve E için sipariş miktarları 200 ve 500 dür.(D ve E nin mrp tablosunu çıkarırken bu bilgiye dikkat edecez !)




Tablo1 ürün ağacını gösterir.A nın altında 1. seviyede B ve C ;C’nin altında 2.seviyede D ve E ürünleri bulunmaktadır.Q’nun altında 1.seviyede E ve C;C’nin altında 2.seviyede D ve E bulunuyor.Öncelik zamanı siparişin ne zaman önce verilmesi gerektiğini gösterir.



Tablo2 de soruda verilen ürünlerle ilgili eldeki miktar,emniyet stoğu ve elde tutulacak miktarları görüyorsunuz.


Tablo2


Tablo-3 bize ana üretim programını gösterir.Planda 8.haftada A ürününden 103 ve Q ürününden 7.haftada 200 talep miktarı belirtilmiş.


Tablo3









Şimdi bu bilgiler ışığında MRP tablolarını çıkartalım.Burada A’nın eldeki malzemesini hesaplarken Eldeki miktar-(emniyet stoğu + elde tutulan miktar) işleminden 18 – 10-5 = 3 olarak eldeki malzemeyi hesaplıyoruz.A ürününün 10 tanesi elde tutulacağı için başlangıçtaki eldeki malzeme miktarından bu miktarı çıkarıyoruz..Bulduğumuz sonuç net eldeki malzeme miktarıdır.Ana üretim programı tablosuna dönersek A ürününden 8.hafta 103 adet talep olduğunu görüyoruz bu durumda brüt ihtiyacımız A dan 8. hafta 103 olacaktır.Elimizde 3 adet de A malzemesi vardır bunu da kullanırsak net ihtiyacımız 100 adet olacaktır.Planlanan sipariş bu durumda 100 adet oluyor.A’nın öncelik zamanı bize ne zaman önce sipariş verilmesi gerektiğini gösterecektir.A’nın öncelik zamanı 4 hafta olduğu için 4. hafta 100 adet sipariş veriyoruz.









Q ürününden ana üretim programında 7.hafta 200 talep belirtiliyor.Eldeki malzeme=6-6-0=0
Q nun öncelik zamanı 2 hafta ve biz 2 hafta önceden sipariş veriyoruz.











Şimdi burada dikkat edilmesi gereken nokta B hangi ürün veya ürünlerin altındadır.En baştaki ürün ağacı tablosuna bakarsak B A ürününün altında 1.seviyede gözüküyor.Dolayısıyla A’nın gereksinimini doğru zamanda doğru miktarda karşılamak zorundadır.A nın yukarıdaki mrp tablosuna bakarsak 4.hafta 100 adet sipariş verildiğini görürüz.Aynı şekilde B den 4. hafta brüt ihtiyaç söz konusudur.eldeki malzeme=10-0-0 olarak hesaplanır.







Ürün ağacı tablosuna bakalım C A’nın altında 1.seviyede 2 miktar olarak ve Q nün altında 1.seviyede 1 miktar olarak belirtilmiştir.Bu durumda A ve Q dan gelecek talepleri karşılaması için 2 farklı haftada brüt ihtiyaca gerek duyacaktır.A’nın mrp tablosundan 4.haftada 100 adet sipariş gerekiyor ve C ürünü A’nın altında 2 miktar gereksinimi olarak belirtilmiştir.Bu durumda 4.haftada 2*100 den brüt ihtiyacı 200 miktar olarak hesaplarız.Q nun çıktısı da 5.hafta 200 dür ve miktarı 1 dir.200*1 olarak brüt ihtiyacı hesaplarız.







D ürün ağacı tablosunda A nın altındaki C nin altında 2.seviyede 1 miktar olarak ve Q nün altındaki C nin altında 2.seviyede 1 miktar olarak belirtilmiştir.C’nin çıktılarından 2 ve 3.hafta 180 ,200 brüt ihtiyaca gereksinim duyar.Burada önemli bir nokta soruda verilen D’nin sipariş miktarının 200 olmasıdır.Bu durumda planlanan sipariş 200 olmaktadır her 2 hafta için.Bu durum elimizde 20 adet malzeme bulundurmayı doğuracaktır.








Ürün ağacı tablosunda E A nın altındaki C nin altında 2.seviyede 2 miktar,Q nün altında 1.seviyede 1 miktar,Q nün altındaki C nin altında 2.seviyede 2 miktar olarak gösterilmiştir.Bu durumda 3 farklı çıktı alacaktır.Q nün çıktısı mrp tablosundan 5.hafta 200 miktardır.C’nin çıktısı 2 ve 3.hafta 180 ve 200 dür bu miktarları 2 ile çarpıyoruz (C’nin altında 2 miktar olarak bulunduğu için ).Önemli nokta E nin soruda verilen sipariş miktarı 500 dür.Bu planlanan siparişe göre eldeki malzeme yi hesaplıyoruz.5.haftada elimizde brüt ihtiyaçtan fazla malzeme olduğu için sipariş vermemize gerek kalmıyor.Bunun sonucunda 5.hafta elimizde 70 malzeme kalıyor.






3 yorum:

  1. teşekkürleeer teşekkürlerr üretim sistemleri ödevim tamamdır :)

    YanıtlaSil
  2. Sınav için iyi bir çalışma kaynağı oldu benim için.Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim .Blog sayfasının o zaman ki sunduğu imkanlarla ancak bu kadar gösterim yapabildim. Faydalı olduysam ne mutlu bana.

    YanıtlaSil