Bir organizasyonun stratejik ve taktik amaçlarının şekillendirilmesinde ve bunlara ulaşılmasında ihtiyaç duyulan teknolojik kapasitenin planlanması, geliştirilmesi ve uygulanması TEKNOLOJİ YÖNETİMİ’dir.
Teknoloji Yönetimi konusunun içeriği:
Teknoloji yönetimi, teknoloji/ürün ömür döngüleri, yenilik yönetimi, rekabet stratejileri teknoloji planlama ve öngörü yöntemleri, teknoloji yol haritaları
Teknoloji yönetimi; yöneticilik ile teknik uzmanlık arasında bir bağlantı kurmakta, işletmenin rekabet edebilmesi ve büyüyebilmesi için hangi teknolojiye ne şekilde yatırım yapılacağı, teknolojinin ne şekilde üretilebileceği, ne şekilde geliştirilebileceği ve nasıl pazarlanacağı, işletmenin organizasyon yapısının yeni teknolojik gelişmelere göre ne şekilde değiştirilmesinin gerektiği ve sahip olunan teknolojiyle işletmelerin izleyeceği rekabet stratejilerinin neler olması gerektiği gibi konularla ilgilenmektedir
Teknoloji yönetimi içinde yer alan faaliyetler farklı özelliklere sahip olduklarından bunların bir arada incelenmesi oldukça fazla çabayı gerektirmektedir.
Mühendislik bilimleri, sosyal bilimler ve yönetim bilimi arasında bir köprü niteliği taşıyan Teknoloji Yönetimi farklı disiplinler arasında ara bir disiplin olarak, kendine has kavram, teknik ve bilimsel modelleri geliştirme yolunda 1970' li yıllardan bu yana emin adımlarla ilerlemektedir.
Teknoloji yönetimi konusunda faklı iki yaklaşım;
Mikro yaklaşımda teknolojiyi firma bazında planlama, koordine etme ve yönlendirmeyi içerirken, esas hedef firmanın karını ve üretimini maksimize etmeye dönük olarak teknik imkanlarıyla insan gücü kaynaklarını en optimum şekilde planlama, örgütleme ve koordine etmek suretiyle yönetim faaliyetlerini gerçekleştirmektir.
Makro yaklaşımda ise teknoloji yönetimi ülkenin sosyo-ekonomik kalkınma hedeflerine uygun olarak, bilim teknoloji planlaması, politika tespiti ve teknolojik yatırımlar, teknolojik altyapıyla ilgili faaliyetlerin yürütülmesi konularını ele almaktadır.
Teknolojinin şirketlerde en önemli faktör durumuna gelmesiyle, teknoloji yönetim uzmanlarında önemi arttırmıştır. Dolayısıyla teknoloji yöneticisi olarak yetişmiş yöneticilere duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Teknoloji yöneticisi geleceğe dönük projeleri planlayabilmek ve öncelikleri tespit edebilmek için gerekli ekonomi, politika ve sosyoloji bilgisine de sahip olmalı ve dünyadaki ekonomi, politik ve sosyolojik gelişmeleri yakından izlemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder