23 Temmuz 2010 Cuma

Önemli İnsanlar-IV

4.yazı dizisinde kalite gurularının sonuna geliyoruz.Sırayla Taguchi,Shingo ve Peters...
Genichi Taguchi (1924-?)





Taguchi Tokamachi tekstil kasabasında, Japonya'nın Niigata sahilinde büyümüştü. ilk olarak Kiryu Teknik Koleji'nde kimono aile şirketine girme niyetiyle tekstil mühendisliği okudu.Ancak, 1942 yılında Dünya Savaşı'nın şiddetlenmesi ile, Astronomik Bölümü Navigasyon Enstitüsü Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetlerine girmek için hazırlanmıştı.Savaştan sonra, 1948 yılında Bayındırlık Sağlık ve Refah kamu dairesine katıldığında, deney tasarımıyla ilgilenen ünlü istatistikçi Matosaburo Masuyama'nın etkisi altında kaldı.Ayrıca bu dönem boyunca İstatiksel Matematik Enstitüsünde çalıştı ve Morinaga Seika şirketi,Morinaga eczacılıkta penisilin üretimi üzerinde deneysel çalışmayı destekledi.1982 yılından bu yana Genichi Taguchi Japon Standartları Enstitüsüne ve Amerikan Tedarikçi Enstitüsü genel müdürlüğüne, uluslararası organizasyon uzmanı olarak danışmanlık yapmıştır.[wikipedia]

Japonya‟da kalite devrimine fikirleri ile önemli katkıda bulunan yönetim düşünürlerinden birisi olan Genichi Taguchi Japonya‟da doğdu. Mühendislik eğitimi gördü. Taguchi, “kalite mühendisliği” kavramının fikir babası olarak kabul edilir. Taguchi‟nin bu alandaki fikirlerini ve katkılarını şu şekilde özetlemek mümkündür: Kalite mühendisliği ürün ve süreç kalitesini iyileştirmek için “istatistiksel deney tasarımı”nın önemi üzerinde durur. İstatistiksel deney tasarımı, organizasyonda kalite geliştirme çalışmalarında kullanılan, kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen değişkenlerin hedef kalite parametresi veya parametreler üzerindeki etkilerini belirler. Özetle, Taguchi, ürün ve süreç tasarımında deneysel tasarımın önemini vurgulamıştır.

Taguchi üç tür tasarım üzerinde durmuştur:
1. Sistem tasarımı. Teknoloji ve mimarlık şeklindeki fonksiyonel tasarım.
2. Parametre tasarımı. Ürün ve süreç parametrelerinin saptamalara duyarlılığını azaltacak şekilde ayarlanması.
3. Tolerans tasarımı. Hedef etrafındaki kabul edilebilir toleransların belirlenmesi.

Genichi Taguchi‟nin Kalite Mühendisliği alanında geliştirdiği iki kavram daha bulunmaktadır:

1. Tasarımda Kalite (Quality Function Deployment). Bu teknik, müşteri ihtiyaçlarını ürün tasarımı ya da hizmet sürecine dönüştürmeyi sağlar. Amaç, müşteri tatminidir. Bazen “kalite evi” olarak da adlandırılır.
2. Güçlü Tasarımı (Robust Design) Ürün ve süreç geliştirme sırasında kontrol edilebilen süreç parametreleri (hat hızı, basınç, sıcaklık vs.) için uygun düzey ve ayarların belirlenerek süreç varyasyonunun en aza indirilmesine yönelik yaklaşımdır.

Taguchi’nin kalite felsefesi;
1. Rekabetin giderek arttığı ve pazar koşullarının sürekli değiştiği ortamda sürekli kalite geliştirme ve maliyetleri azaltma önem taşır.
2. Ürün kalitesi iyileştirilirken ortaya çıkan “sosyal maliyet” göz ardı edilmemeli ve bu dışsal maliyet minimize edilmelidir.
3. Bir ürünün nihai kalite ve maliyeti, ürünün ve imalat sürecinin mühendislik tasarımıyla belirlenir.
[Tuğba Çolak,Yüksek Lisans Tezi]

Shigeo Shingo (1909-1990)

Japonya doğumlu Shingo,imalat uygulamaları ve Toyota Üretim Sisteminde dünyanın önde gelen uzmanlarından Japon bir endüstri mühendisi olarak sivrilmişti.Shingo çalışmalarının çoğunda tam zamanlı üretimle ilgilenmiş ; SMED ve Poka Yoke sistemlerinin mucididir.Poka Yoke;
Hata önleme anlamına gelir. Japonca bir terim olan Poka Yoke’de
temel amaç istenmeden de olsa çalısan dikkatsizlikleri sonucu olusan
hataların, kusurlu parça ve ürünlerin üretilmesini engelleyecek
iyilestirmeler ( basit otomasyonlar ) yapmaktır.Yapılan çalısmalar
kalite odaklıdır.

SMED’in ilk düsünceleri Shigeo Shingo tarafından 1950 yılında MAZDA Hirosima fabrikasında 350, 750
ve 800 ton preslerin kalıp değisiminde olusturulmustur. Shingo 19 yıl sonra, 1969’ da Toyota Motor
Company’deki çalısmaları ile 4 saat olan ölçü değisim süresini 3 dakikaya indirmis ve bu çalısmalardan
sonra SMED kavramını yaratmıs ve adını koymustur. Setup süresini 10 dakikanın altına düsürmek için
uygulanır. Adını İngilizce Single Minute Exchange of Die kelimelerinin bas harfinden alır.

Tom Peters (1942-?)

Tom Peters iş yönetimi uygulamalarıyla ilgilenen Amerikalı bir yazardır.En çok tanınan eseri "in search of excellence" dır.Peters Baltimore Maryland doğumludur.Cornell üniversite inşaat müh. bölümünde lisans derecesi almıştır.Sonrasında eğitim kariyerine Stanford Business School'da devam etti ve burada MBA ve doktora yaptı.Ayrıca 2004 yılında Moskova Devlet Üniversitesinde doktora onur ünvanı da almıştır.Bir dönem Beyaz Sarayda Richard Nixon yönetiminde danışmanlık görevi almıştır.1990 yılında Peters Britanya pazar ve endüstri departmanı tarafından dünyanın kalite guruları arasına seçilmiştir.Tom Peters kitaplarında liderliğin müşteriler-insan(çalışanlar)-inovasyon üçgeni içinde sıkı bir ilişkisi olduğunu belirtmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder