22 Temmuz 2010 Perşembe

Ülkemizdeki Ünlü Endüstri Mühendisleri-I

Önemli İnsanlar yazı dizisiyle beraber yeni bir dizi açmaya karar verdim.Geçmişte veya günümüzde gündeme gelen üç aşağı beş yukarı herkesin tanıyabildiği ülkemizdeki bazı endüstri mühendisliği bölümü mezunlarının biyografilerini burada paylaşıyorum.Yazı dizisinin 1.bölümünde Ali Babacan,İlhan Kesici,Nurhan Tekinel ve Süreyya Ciliv yer alıyor.

Ali Babacan




Ali Babacan, 1967 yılında Ankara'da dünyaya geldi. TED Ankara Koleji'nden 1985 yılında birincilikle mezun olan Babacan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne girdi. 1989 yılında, 1700 öğrenci içerisinden 4.00 üzerinden 4.00 ortalama ile üniversite birincisi olarak ODTÜ'den mezun oldu.

1990 yılında Fulbright bursunu kazanarak, Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Babacan, 1990-1992 yılları arasında İllinois'deki ABD Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management'da İşletme dalında yüksek lisans (MBA) yaptı.

Ali Babacan, yüksek lisans çalışmalarında Pazarlama, Organizasyon ve Uluslararası İş İdaresi dallarında uzmanlaştı ve 1992-1994 yılları arasında Chicago, İllinois'de finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan QRM, Inc. adlı özel bir şirkette, danışman olarak çalıştı.

Politik Hayatı

58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 60. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.[kaynak:TBMM]

19 Kasım 2002'de 58'inci T.C. Hükümeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine atanarak kabineye giren en genç üye oldu (Ali Babacan, 35 yaşındaydı.)ve 59. T.C. Hükümeti'nde de bu görevini sürdürmeye devam etti. 3 Haziran 2005 tarihinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlaması kararının alındığı 17 Aralık Zirvesi'nden itibaren 6 ay boyunca merakla beklenen açıklamayı yapan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak Ali Babacan'ı görevlendirdi.

Babacan, 2003'ten itibaren birçok kere Davos,İsviçre'de gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu(World Economic Forum) ve Bilderberg Konferansı (Bilderberg Conference) gibi önemli ekonomik toplantılara Türkiye adına katıldı.


Hem üniversite kariyeri hem de iş kariyerine baktığımız zaman çok parlak biri Ali Babacan. Seversiniz sevmezsiniz bilemem ama kendisine genç yaşta verilen zor görevleri elinden gelenin en iyisiyle başarmıştır.Türkiye'nin Avrupa Birliği katılma sürecini olabildiğince hızlandırmıştır.Odtü Endüstri Mühendisliği bölümünü 4 te 4 ortalamayla bitirip bütün bu işleri başarması açıkçası bana rüya gibi geliyor.Başarılarını tekrarlamak hiç de kolay değil.

İlhan Kesici


22 Kasım 1948 tarihinde Sivas'ın Zara ilçesinde doğdu. Babasının adı Osman Nuri, annesinin adı Halise. Endüstri Yüksek Mühendisi; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. İngiltere Bradford Üniversitesi'nde "Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Projeleri", Londra Kraliyet Kamu Yönetimi Enstitüsü'nde "Kamu Yüksek Yöneticiliği" eğitimlerini aldı. Devlet Demir Yolları'nda Proje Başmühendisi ve Daire Başkan Yardımcısı, Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı'nda Uzman, Kamu Yatırımları Daire Başkanı, Koordinasyon Genel Müdürü, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı olarak görev yaptı. 20. Dönem Bursa Milletvekili. 20. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi ve Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyeliğinde bulundu. 23. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi oldu. İngilizce biliyor. Evli.

Nurhan Tekinel

(d. 1956, Kastamonu, Türkiye), Türk siyasetçi.

Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi'ni bitirdi. Başbakanlık, DPT ve Teşvik Uygulama Dairesi Başkanlığı Uzmanlığı, Petlas Lastik ve Balıkesir Pamuklu Dokuma Sanayi ve Ticaret A.Ş.'lerinde Yönetim Kurulu Denetçi Üyeliği, XVIII., XIX., XX. ve XXI. Dönem Kastamonu Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, AKPM Türk Grubu Üyeliği, Türkiye Avrupa Topluluğu Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ile Devlet Bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıdır.

Süreyya Ciliv 


Turkcell Genel Müdürü


Süreyya Ciliv 1958 yılında, Zonguldak'ta dünyaya gelmiştir. 1977'de üniversite eğitimi almak üzere ABD'ye gitmiştir. 1981'de Michigan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini bitirmiştir. 1983 yılında ise Harvard Üniversitesi'nden MBA derecesini almıştır. Profesyonel hayata ilk adımını Massachusetts eyaletindeki Metagraphics Company'de Yazılım Geliştirme Mühendisi olarak atmıştır. Daha sonra aynı şirkette Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörlüğü'ne terfi etmiştir.
Süreyya Ciliv 1987 yılında Novasoft Systems şirketini kurmuştur. Takip eden on yıl içerisinde bu şirkette Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı pozisyonlarında bulunmuştur. Ciliv 1997 senesinde Türkiye'ye Microsoft Ülke Müdürü olarak dönmüştür. 2000 yılında şirketin Amerika'daki merkezine atanan Ciliv, 2007 yılına kadar Microsoft Global Satış, Pazarlama ve Servisler Grubu'nda üst düzey yönetici olarak çeşitli görevler üstlenmiştir. Süreyya Ciliv, Ocak 2007'den bu yana Turkiye'nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell'in Genel Müdürü olarak çalışmaktadır.

2 yorum:

  1. özellikle Süreyya beyin yaşam tarzı ve başarıları gerçekten örnek alınnmalıdır.

    YanıtlaSil
  2. paylaşımlarınız gerçekten çok güzel, özellikle ünlü endüstri mühendisleri kısmı oldukça ilgi çekici..

    YanıtlaSil