OECD'nin 2012 yılında üye ülkelerden topladığı veriler üzerine oluşturulan ve hesaplanan İşgücü verimliliği raporuna ait bazı bulgular aşağıda paylaşıldı.
İş gücü verimliliği , Milli Gelir Hasıla'nın toplam çalışma saatine oranlanıp ve ABD'nin oranı %100 olarak kabul edilerek diğer ülkelerin işgücü verimlilikleri hesaplanmış.Listede 37 ülke değerlendirilmekle birlikte ABD'yi geçebilen sadece 3 ülke mevcut (İrlanda,Lüksemburg ve Norveç) . Türkiye listenin alt sıralarında ve sondan 8.sırada bulunuyor.
Birinci pasta grafiğinde Türkiye'nin ABD ve bölgelerle ilgili işgücü verimliliği kıyaslaması bulunuyor.Türkiye burada dar bir alana sıkışmış durumda.
Bu ikinci şekilde Türkiye'nin verimlilik açısından geçtiği ülkeleri görebiliyoruz.Rusya Federasyonu gibi ağır bir topu ,burada geçtiğimize dikkat edelim.Meksika OECD içinde saat olarak en çok çalışan ülke olsa da verimlilik açısından en son sırada bulunmaktan kurtulamıyor.
Son şekilde ise zirvede yer alan 10 ülkeyi görebilirsiniz.Burada G-20 içinde yer alan Hollanda'nın sıralaması dikkat çekiyor.Verimli çalışma açısından Hollanda'nın incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.
SONUÇ ...
Milli Gelir Hasıla'nın toplam işçilik saatine oranıyla hesaplanan İşgücü verimliliğini etkileyen çok boyutlu faktörlerü mutlaka olacaktır.Bunun en başında teknolojik imkanlar gelecektir.İleri imalat teknolojisine ,bilişime yatırım yapan ülkelerin zirvede olduğunu göreceksiniz.Çok uzun saatler çalışmak çözüm değil.Üstün teknolojiler kullanarak ve daha az çalışarak daha fazla üretebilirsiniz.Diğer bir faktör de ülkenin Globalleşme içindeki yeri.Globalleşmeye direnen Rusya'nın dışlanması sebebiyle bu listede alt sıralarda yer aldığını düşünüyorum.Globalleşmeye ha diyen ülkeler, ürünlerini daha kolay ve daha iyi fiyatlara satabiliyor.Daha iyi satış miktarları da doğal olarak GDP 'yi yukarı gazlıyor.
Diğer bir yandan şöyle güzel bir soru sorulabilir , İrlanda'nın orada ne işi var hem de ABD'yi geçmiş?.Cevabı da çok basit İrlanda'nın iş yükü kıyaslanamayacak kadar ABD'den çok çok aşağılarda.Yani ABD , İrlanda ile aynı şartlarda olsaydı 111 olan değer 1000 'li rakamları bulabilirdi.
Peki Yalın Üretim'in doğmuş olduğu , robot teknolojisini üst seviyede kullanan ülke Japonya neden bu listede yok ?. Bunun cevabını verebilmek oldukça güç. Japonya'nın bu listede zirvelerde yer almaması beni de çok şaşırttı.
Ve son olarak Endüstri Mühendisliği'nin ana problemi olan verimlilik ve iyileştirme konusunda Türkiye'de çalışan Endüstri Mühendislerine çok büyük görev düşüyor.Türkiye'de şirketler daha yeni yeni kurumsallaşmaya ve verimlilik,iyileştirme gibi projeler yürütmeye başladılar.Mesele SAP gibi bir ERP yazılımına geçmek de değil.Süreçlerini iyileştirmeyen ve belirginleştirmeyen bir kurumun, ERP yazılımına geçmesi etkisiz olacaktır.SAP kurulumu için bütün kaynaklarını israf eden verimliliğini daha da düşüren şirketler de olabilir.Devlet , eğer 2023 vizyonuna sağlam adımlarla ilerlemek istiyorsa ilk önce küçük ve orta ölçekli şirketlerin kurumsallaşma ve verimlilik sorunlarına destek olması gerekir.Bunu başarabilmek için de Endüstri Mühendislerinin , bu şirketlerde istihdam edilmesinin Devlet tarafından da desteklenmesi çok önemlidir.
havalandırma sistemleri İstanbul merkezli Bim havalandırma firmasının yarım asırlık bilgi birikimine siz de danışabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkürler.
YanıtlaSil