11 Haziran 2010 Cuma

İnsan Faktörleri-I

İnsan başarım özelliklerinin ölçümü ve değerlendirilmesi ile ilgili çalışma alanına insan faktör mühendisliği veya sadece insan faktörleri denir.İnsan faktörleri ile ilgili çalışma ve araştırmaların çoğu endüstri mühendisliği bölümü bünyesinde,genellikle lisansüstü programlarında yapılmaktadır.İnsan faktörleri,davranış bilimleri (örneğin psikologlar ve sosyologlar) ve biyolojik bilimlerin (örneğin fizyologlar ve biomühendisler)yanısıra endüstri mühendisliğini de içeren disiplinler arası bir alandır.



Bu başlık altında şu konular incelenebilir:İnsan başarımının fizyolojik yönleri,insan faaliyetlerinin psikolojik yönleri,İnsan-iş dünyası ilişkisi arayüzü,insan-iş çevresi arayüzü,insan-makine arayüzü,insan-bilgi/iletişim arayüzü,insan ile örgütsel/denetsel yapı arayüzü,insan robot ve zeki makineler arayüzü.

Kitaplar

İnsan Faktör Mühendisliği
Sedat Şarman

İnsan Faktörü Toplam Kalite Yönetiminde Başarının Anahtarı

Muhittin Şimşek

Mühendisler İçin Ergonomi İşbilim
Fatih Babalık

Ergonomi
Bayram Ali Su

Örgütsel Etkinlik ve Ergonomi

Dr.Serdar Öge

Human Factors in Engineering and Design 7th Edition
Sanders,Yayınevi:McGraw-Hill


Web Kaynakları


Türkçe Kaynaklar

Ergonomiİstanbul

Sitede ergonominin hukuki boyutu,çalışanlarda bel ve boyun ağrıları ve ergonomi seminerleri konularında bilgi edinebilirsiniz.Ayrıca sitenin önemli linkler bölümünde ergonomi insan faktörleri derneklerinin web adreslerine erişebilirsiniz.

İşçi Sağlığı ve İş güvenliği

Sitenin dökümantasyon bölümünde kanun ve yönetmelikler,ergonomi,kişisel koruyucular,meslek hastalıkları,risk analizi,ilk yardım ;sektörlere göre iş güvenliği ve ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 standartları hakkında yayınlanan belgelere erişebilirsiniz.Sitenin sloganı da şöyle:"iş kazası geliyorum der,o gelmeden riskleri belirleyip önlem alın".Ayrıca sitenin forum kısmı da bulunuyor.Ergonomi alanında çalışan diğer üyelerle forumda fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

İTÜ Ergonomi Grubu

Grup İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümü tarafından kurulmuştur.Sitede kısaca grubun projeleri,çalışmaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Your Health and Safety At Work: A Collection of Modules

Makale Makalede Ergonomi tanımı,iş çevresiyle ilişkisi,sık görülen kazalar ve hastalıklar,temel ergonomi ilkeleri,sağlık ve güvenlik görevlilerinin sorumlulukları incelenmiş

fatih üniversitesi insan faktörü test laboratuarı

ergonomi teknolojisi

Makalede giriş bölümünde ergonomi hakkında genel bilgi verilirken sonraki kısımlarda işin detayına giriliyor.İçerik olarak yeterli bilgilendirici bir çalışma bakmanızı tavsiye ederim.


otomobil iç mekan tasarımı:ergonomi penceresinden bir bakış
Gaziantep üniversitesi endüstri mühendisliği bölümünden Serap U. Seçkiner ve  Alptekin Durmuşoğlu'nun hazırladığı bir çalışma.


İnsan ve Teknoloji İlişkisi

ergonominin tarihçesi


ergonomi ve verimlilik
Prof.Dr. Ahmet F. Özok'un hazırladığı çalışmada ergonomik sistem tasarımı,insan-makina sisteminin temel ögeleri,çalışma felsefesi olarak ergonomi,ergonomide bazı temel kavramlar (yüklenme ve zorlanma,statik ve dinamik kassal çalışma,antropometri..) konuları inceleniyor.


Çalışma yaşamında kalite


ergonomi iş-işçi uyumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder