28 Ocak 2017 Cumartesi

Süper Bilgisayar

Süper bilgisayarlar normal iş veya kişisel bilgisayarlarımızda yapamadığımız işlemleri ışık hızı süratinde gerçekleştirme amacıyla ortaya çıktılar ve son birkaç yıl içinde performansları üssel olarak katlanmaya başladı.Bu teknolojik gelişimin sayesinde  yapay zeka algoritmaları ile çözümü çok zor veya uzun zaman alabilen kombinatoryel optimizasyon gibi zorlu problemler kolaylıkla çözülebilir hale geldi.Böylelikle de sadece akademik makalelerde adı teorik işlerde adı geçen yapay sinir ağı gibi yöntemler pratikte de daha büyük problemlerin çözümleri için yeniden kullanılmaya başlandılar.Şu an birçok bilim adamı ve uzmanlar 21.yüzyılda hayatımızı derinden etkileyecek önemli buluşlar ve etkiler ortaya çıkarabilecek bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorlar.İşte buna öncülük eden unsurlardan birisi de Süper Bilgisayar karşınızda ...


Süper Bilgisayar Ne Zaman Bulundu ?.



1943'te Colossus adlı ilk süper bilgisayar İngiltere'de üretilmişti. Saniyede yalnızca beş bin karakter işleyebiliyordu. 1975'te "süper bilgisayarın babası" olan Seymour Cray, tamamen yeni transistörlü süper bilgisayar üretme takma adını kazanmıştı. Cray, süper bilgisayarları tasarlamaya ve yaratmaya başladığında Cray Inc.'i kurdu. İlk süper bilgisayarına Cray-I adını verdi. Tek bir elektronik bilgisayardı.Cray-I 1972'de Los Alamos Ulusal Laboratuarı'na 8.8 milyon dolar satıldı. 1982'de Cray Inc. ilk çok işlemcili süper bilgisayarı geliştirdi. Buna Cray X-MP ismi verilmişti.


Süper Bilgisayar Nedir ?.

Süper bilgisayarlar, kuantum fiziğinde, hava durumu tahmini, iklim araştırması, gaz araştırması, moleküler modelleme ve fiziksel simülasyonlar (ör. Hava taşıtı ve nükleer silahlar) bulunan büyük ölçekli bilimsel hesaplamalar için kullanılan son derece güçlü ve hızlı bilgisayarlardır.

Microsoft Research Silicon Valley Lab 'da görevli olan  Gordon Bell'den  "Performans, performans ve performans bir süper bilgisayar tasarımı için üç nesnel ölçüttür."
Bir süper bilgisayar, işlemciler, bellek, input/output sistemi ve bağıntılardan oluşur. Standart bilgisayarlardan önemli ölçüde daha karmaşık mimariye sahiptirler.



 1993 yılı Haziran ayından bu yana yılda iki kere, TOP500 web sitesi, yüksek performanslı bilgisayar uzmanları, hesaplama bilimcileri, üreticiler ve İnternet topluluğunun yardımıyla piyasada bulunan 500 en süper bilgisayar arasında yer alan bir liste yayınladı. TOP500, yem noktalı aritmetik (yani, LINPACK karşılaştırma ölçütü) kullanarak yoğun bir doğrusal denklem sistemini çözebilme becerisine dayanan bir süperbilgisayar performansını ölçer. 1993 yılının Haziran ayında, CM-5 ilk TOP500 listesinde bir numaralı süper bilgisayar oldu. CM-5, saniyede yaklaşık 59.700 milyar bekletme noktası işlemi (diğer bir deyişle hesaplamalar) olan LINPACK ölçütüyle 59.7 gigaflops gerçekleştirdi. Cray Titan 2013 yılına kadar en yüksek hızıyla 17.59 Pflops ile bir numaralı oldu. TOP500 listesinde, Çin 'de bulunan Tianhe-2 2013'te 33.86 Pflops işlem gücü ile birinci sırada ve hala TOP500'de bir numarada bulunmaktadır.




İş Analitiğinde Süper Bilgi İşleme


Süperbilgisayarda İş Analitiği deyince akla ilk IBM'in Watson süperbilgisayarı gelmektedir.IBM'in bu analitik servisi web sitesinde şu şekilde tarif edilir.

"Watson Analytics, verilerinizdeki örüntüleri ve anlamları hızlı bir şekilde keşfetmek için kullanabileceğiniz akıllı bir veri analizi ve görselleştirme servisidir - tek başınıza. Güdümlü veri keşfi, otomatik tahmine dayalı analitikler ve doğal dil diyalogu gibi bilişsel yeteneklerle, anlaşılır cevapları elde etmek için konuşarak veriyle etkileşim kurabilirsiniz. İster bir eğilimi,trendi hızla bulmanız gerekse de, rapor verilerini bir gösterge tablosunda görselleştirmesi gereken bir ekibiniz varsa, Watson Analytics sizi ilgilendiriyor."

IBM Watson Analytics şirketinde araştırmacı  uzman Songfang Huang İş Analitiği ve süper bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi şöyle tarif etmektedir.Uygulamalı öğrenme ve derin öğrenme teknolojisi, yüksek performanslı bilgi işlem gerektirir. "Bu büyük miktarda veri için eğer biz tanımlayıcılara veya etiketlere sahip değilsek sınıflandırıcıyı eğitip algoritmalarımızı uygulamak için kullanamayız. Crowdsourcing veya yüksek performanslı işleme , tanımlayıcıyı burada elde etmek için anahtardır. "

kaynaklar

Computer Science lecture notes University of Nebraska-Lincoln
National Security Agency Pointer Computers
Aditya Gaurav Computer Science &; Engineering IIT Guwahati

1 yorum:

  1. havalandırma sistemleri İstanbul merkezli Bim havalandırma firmasının yarım asırlık bilgi birikimine siz de danışabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil