8 Ocak 2017 Pazar

Hareket Zaman Analizleri MTM : Tarihsel Kökleri

Sanayi Devrimi çağı dünyayı değiştirdi. James Watt, düşük basınçlı buhar makinesini 1769'da patentli hale getirdiğinde, tarihteki en büyük teknolojik devrimi başlattı. Fabrika çalışmasının bu kademeli olarak makineleşmesi, yeni bir kurum kültürünün gerekli olmasını gerektirdiği başlangıçta çok az sayıda iş adamı tarafından kabul edilmişti.





Gittikçe artan bir şekilde iş organizasyonu, hala genç olan bir disiplinin merkezine taşındı: bilimsel yönetim. Kurucusu Frederick Winslow Taylor, optimize edilmiş çalışma yöntemlerinin önemini ve zaman çalışmalarının gerekliliğini ilk gören kişi oldu. 1901'den başlayarak, esasen kendini iş organizasyonunu araştırmaya adamıştır. Çok sayıda ölçüm kesin olarak tanımlanmış operasyonlar için standart üretim süreleri sağlamalıdır. Taylor, yönetim bilimi konusunda kapsamlı bir çalışma geliştiren ilk kişi oldu. Fakat bugünkü etkileri halen tartışılmaya devam etmektedir.


Optimal Çalışma Yöntemi


Frank Bunker Gilbreth çalışan ustaları izlerken, her birinin enerji sarfettiğini görüyordu. En uygun çalışma yöntemini bulmaya kararlıydı. Taylor'un aksine, Gilbreth iş metodunu ve işyeri tasarımını Taylor gibi optimize etmekle olduğu gibi performansı artırmakla fazla ilgilenmiyordu.Araştırmasında serbest yorgunluk çalışması ve işçilere talimat verme gibi şeylere odaklanmaya başladı. Gilbreth hareket araştırmaları yaptı. Bunun için hem film hem de kronometre kullandı. Teorisine göre, tüm insan hareketleri 17 temel hareketle (therbligler) geri izlenebilirdi. En uygun iş metodunu hesaplamak için, halen süre giden süreci tamamlanmamış olan her bir therbligi elimine etmiştir. Böylece MTM yönteminin geliştirilmesi için temel veri bulunmuştu.

MTM ortaya çıkıyor

İkinci Dünya Savaşı, ABD endüstrisi için benzeri görülmemiş bir meydan okumaydı: üretkenliği çok kısa sürede dört katına çıkarmak zorundaydı - çalışanlarını çok sıkı çalışmaya zorlamaksızın. 1940'da Herold Bright Maynard, John Lenhard Schwab ve Gustave James Stegemerten ile birlikte MTM'nin temelini geliştirdiler: ABD'de her yerde araştırmacılar çeşitli imalat endüstrilerinden çalışanları iş yerlerinde çalışırken filme çektiler. Temel el ve parmak hareketlerinin yanı sıra görsel fonksiyonları, daha sonra vücut, bacak ve ayak hareketlerini deşifre ettiler. Böylece tüm temel hareketler tanımlandı. Maynard, Schwab ve Stegemerten, ortalama bir eğitimli işçinin performansı için sistemlerini geliştirdiler ve böylece ilk insan standardı performansı oluşturuldu. Kitapları "Methods-Time Measurement" (Metodlar Zaman Ölçümü) 1948'de yayınlandı.


Amerika'daki endüstri mühendisleri, MTM'nin avantajlarını çabucak tanıdılar. İş süreçlerini önceden planlama yeteneği, işletmelerin yeni bir hassasiyet yönetimi düzeyini sağladı. Artık mühendislerin ve tasarımcıların birçoğu, daha ucuza üretebilecekleri ve montaj yapabilecekleri  ürünler geliştiren bir yönetim aracına sahiptiler.


1951'de Maynard, New York'ta "ABD MTM Standartlar ve Araştırmalar Birliği" ni kurdu. Üç MTM geliştiricisi telif hakkını bu kar amacı gütmeyen organizasyona devretti. Amerikan danışmanlık firmaları MTM'yi 1950'lerde Avrupa'ya getirdi. Avrupa'da ilk Ulusal MTM Derneği 1955 yılında İsveç'te, daha sonra 1957'de İsviçre'de, daha sonra Hollanda ve Fransa'da kuruldu. 1957'de Paris'teki tüm ulusal MTM dernekleri, telif haklarını denetlemekle görevli bir Uluslararası MTM Müdürlüğü kurmayı kabul etti.

 Kaynak : Deutsche MTM-Vereinigung e. V. (German MTM Association)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder