7 Mayıs 2010 Cuma

İmalat Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği bölümlerinde genel ve Makina Mühendisliği bölümlerinde daha detaylı olarak incelenen bir alandır.İmalat prosesi Hammaddelere /komponentlere imalat
prosesleri uygulanarak (makina, takım, enerji,isgücü kullanarak ve masraf yaparak)
değişime ugratmaktır.İmalat mühendisliği de imalat proseslerinin planlanmasından,yönetilmesinden,geliştirilmesinden sorumludur.Bazı bölümlerde ek olarak da takım tezgahları dersi okutulur.Tezgah seçimi konusu da imalat mühendisleri için önemli bir konudur.İmalat mühendisliği kitapları genel olarak şu konulardan oluşur:Endüstriyel ürün tasarımı ve imalat için tasarım ,Ölçülendirme, toleranslar ve yüzey işleme işaretleri,Endüstriyel imalatta kullanılan malzemeler,Faz değişimi-Şekillendirme ve döküm usulleri ,Plastik deformasyon ,Sac metal kesme ve şekillendirme,Talaşlı imalat ve takım tezgahları,Birleştirme usulleri , Yüzey işlemleri ve bitirme usulleri ,Kompozit, seramik, cam ve plastik malzemelerin şekillendirilmesi ,Kaynaklı Birleştirme ve Makine Elemanları ,İmalat stand ve fikstürleri,geleneksel olmayan imal usulleri(plazma,lazer tekniği gibi).



Kitaplar

Türkçe Kitaplar


İmalat Sektöründe Proses Planlama
kitapyurdu fiyatı:12.35 tl

 Türkiye İmalat Sanayinde Birikim ve Bölüşüm Sorunları
filiz kitabevi yazar:Burak Gürbüz


MODERN TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ
Cemal Çakır Vipaş Yayınları


İngilizce Kitaplar 

Fundamentals of Modern Manufacturing 3e WIE : Materials, Processes, and Systems 
Mikell Groover


INTRODUCTION TO MANUFACTURING PROCESS
John Schey

Web Kaynakları


Türkçe Kaynaklar

İTÜ İmalat Mühendisliği Programı 
2003 yılında ülkemizdeaçılan  ilk imalat mühendisliği programıdır.İtü'nün makina fakültesi bölümü altında bir programdır.Ders planına bakarak makina-endüstri mühendisliği karışımı bir program olduğunu söyleyebilirim.Ders planında ağırlık imalat üzerine haliyle.İmal usülleri 1-2,İmalatta otomasyon,CAD/CAM/CIM,İmalat Sistemleri,İmalat Lab 1-2 dersleri zorunlu olarak okutulan alan dersleri.

İmalat Mühendisliği hakkında bilgiler
Hüseyin Kasırga'nın hazırladığı sayfada imalat mühendisliği hakkında genel bilgiler,çalışma alanları,iş olanakları,"imalat mühendisliği ve dünya" konusu altında imalat müh.programlarının adreslerini,ülkemizde imalat sektörü bağlantıları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü-Tasarım ve İmalat Mühendisliği
Ülkemizde ilk yüksek lisans imalat mühendisliği programıdır.

Tasarım ve imalat teknolojileri portalı
Sitenin forum bölümünde Cad-Cam yazılımları hakkında diğer üyelerle fikir alış verişinde bulunabilir,e-posta grubuna üye olarak haftalık bilgilendirme servisinden yararlanabilirsiniz.Haberler bölümünde imalat sektöründeki gelişmeler yer alıyor.İçerik olarak oldukça geniş bir site.

İngilizce Kaynaklar 

Society of Manufacturing Engineers 
Topluluk her ay düzenli olarak İmalat Mühendisliği adı altında dergi yayınlıyor.Subscribe ı tıklayarak dergiye abone olabilirsiniz.


Manufacturing Engineering Lab.
ABD'de NIST tarafından kurulmuş bir araştırma merkezidir.Yüksek teknoloji imalat tekniklerinin geliştirilmesi ve bulunması amaçlarıdır.Topic areas altında araştırma konuları bulunuyor.Green,nano manufacturing gibi kavramlar size ilginç gelebilir.Green manufacturing çevreye zarar vermeden yapılan imalat tekniğidir.Nano manufacturing mikro düzeyde imalat işlemidir.Çip,işlemci imalatı mikro imalatla gerçekleştirilir.Divisions altında merkezin birimleri yer alıyor.


Manufacturing Processes
Bu sayfada geniş içerikli imalat süreçleri,geleneksel imalat,kalite muayene,sac-metal,fikstürleme ve diğer konularda makaleler bulabilirsiniz.

İron,steel and metal manufacturing engineering forum
Bu forum altında mühendislik malzemeleri imal usülleri başlıkları altında diğer kullanıcılarla bilgi alış verişinde bulunabilirsiniz.


cr4 manufacturing forum
Geniş içerikli imalat mühendisliği forumu.


Akademik Dergiler

CIRP ANNALS
1980 yılından beri faaliyet gösteren uluslarası çapta bir imalat mühendisliği akademik dergisi.Son yayınındaki başlıklara kısaca göz atarsak şöyle:"otomotiv mühendisliği için yüzey teknolojisi","montaj hatlarında insan ve makinaların işbirliği","metalik parçaların imalatda ölçü etkileri"...


CIRP Journal of Manufacturing Science and Technology
2008 yılında faaliyete geçen oldukça yeni sayılacak bir akademik dergi.İçerik olarak oldukça kısıtlı.

Journal of Manufacturing Processes
1999 yılından beri yayınlanan bir dergi.Başlığından içeriğinin de ne olduğu hakkında sanırım az da olsa varsayım yapabiliyorsunuzdur.Son yayındaki konu başlıklarına kısaca göz atalım:"water jet technology for machining",process optimization for high facture",three dimensional laser machining of structural ceramics"




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder