9 Eylül 2016 Cuma

Simülasyon ve İş Analitiği


Simülasyon,iş kararlarımızı uygulama sürecinde en önemli yol arkadaşlarımızdan biridir.Simülasyon sayesinde tasarlamış olduğumuz yeni bir iş modelinin muhtemel sonuçlarını her zaman %100 oranında gerçekle bir olmasa da  görme ve analiz etme fırsatına kavuşuruz.Eğer simülasyonu başarılı bir şekilde yeni iş karar modellerimizde uygulayabilirsek uygulama yönünden yeniden düzeltme maliyetlerine çok az katlanarak yeni iş kararlarımızı başarılı bir şekilde uygulayabilme şansını elde ederiz.Bu yazıda İş Analitiği'nin hem tahmine dayalı (predictive) analitik hem de yerleşik (prescriptive) analitikler kısmında kullanılan çok önemli bir metot ve yöntemi olan Simülasyon hakkında genel bilgiler edinme fırsatı bulabileceksiniz ...





Bir sistemin süreçlerini tanımlayan bir model kullanarak,sistemin davranışını yeniden üretme eylemine simülasyon denir.Simülasyon,gerçekte var olan bir sistemi gözlemlemek için yapılacak en iyi şeydir.Simülasyon,bilgisayar modelini çalıştırmak suretiyle sistemin davranışı hakkında geçerli bilgilerin toplanmasına yarar.Toplanan bu veriler daha sonra sistem tasarımında kullanılırlar.

Simülasyon Modelleri


1.Sürekli modeller : Davranışları zamanla birlikte devamlı değişim gösteren sistemlerle ilgilenmektedir.

2.Kesikli modeller : Sistemlerin davranışlarındaki değişimleri sadece verilmiş olan bir anda izleyen modellerdir.

Simülasyon modelleri,bir sürecin zaman içinde dinamik bir şekilde nasıl işleyeceğini ve yeniden gözden geçirilmiş süreçlerin nasıl iyi çalışacağının anlaşılmasında yardımcı olur.Simülasyonun kalite iyileştirme fikirleri,darboğazları aşmak amaçlı kapasite değişimleri ,süreç yerleşim düzeni,hatta yalın sistem fikirlerinin uygulanmasından doğan değişimler gibi bazı değişimleri değerlendirmekte kullanılabilir.

Neden simülasyon ?.


1-Simülasyon,bekleme hatı modelleri,çok karışık olduğunda faydalı olabilmektedir.Ayrıca simülasyonu karmaşık süreçlerin analizinde (iki değişken arasında doğrusal olmayan ilişki,çok sayıda kısıtlar ve değişkenler ) işlem karakteristikleri veya nesnel fonksiyon değerlerini tahmin etmede kullanılabilir.

2-Simülasyon modelleri gerçek sistemlere engel olmadan deneyleri sürdürmede kullanılabilir.Gerçek bir sistem üzerinde deney yapmak oldukla masraflı olabilir.

3-Simülasyon modellerinde işletim karakteristiklerinin tahminlerinin elde edilmesi,gerçek bir sistemden,aynı işletim verilerinin toplanmasından daha kısa bir zaman gerektirmektedir.

4-Simülasyon,yeteneklerin oyun yoluyla yapılmasıyla yönetimsel karar vermede yararlıdır.Yönetimsel kararları,önemli işlem karakteristiklerine bağlayan bir tanımlayıcı model geliştirilebilir.

Kesikli Olay Simülasyonu:


Kesikli olay simülasyonu ,zamanla geliştikçe bir sistemi modellemeyi mümkün kılan bir araçtır.Olaylar olduğu gibi zaman skalasına bağlı olarak hesaplanabilen sistem sürekli değişir.Bu hesaplamaların gerçek dünya problemlerinin kompleks bir yapıda olmasından dolayı bilgisayar yazılımları ile çözülmesi önerilmektedir.


Referanslar

1- Operations Management processes and supply chains ninth edition Krajewski,Ritzman,Malhotra, 2-REAL TIME DISCRETE EVENT SIMULATION OF A PCB PRODUCTION SYSTEM FOR OPERATIONAL SUPPORT 1997 winter simulation conference
3- hamdy taha yöneylem araştırması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder