24 Temmuz 2010 Cumartesi

AIMMS

AIMMS

AIMMS yöneylem araştırması uygulamaları ve ileri planlama sistemleri oluşturmak için kullanılan optimizasyon tabanlı bir geliştirme ortamıdır.Grafik-kullanıcı arayüzü ile kullanıcılara geliştirme ortamında kolaylık sağlar.AIMMS bütün özel matematiksel programlama çözücülerini içerir ( doğrusal programlama,karışık tamsayılı programlama ve doğrusal olmayan programlama gibi) ve dışarıdan böyle özel çözücü algoritmalar da AIMMS'in içine dahil edilip kullanılabilir.


23 Temmuz 2010 Cuma

Önemli İnsanlar-IV

4.yazı dizisinde kalite gurularının sonuna geliyoruz.Sırayla Taguchi,Shingo ve Peters...
Genichi Taguchi (1924-?)



22 Temmuz 2010 Perşembe

Ülkemizdeki Ünlü Endüstri Mühendisleri-II

 Yazı dizisine Gülay Barbarosoğlu,Burhan Özfatura ve Hayri Kozanoğlu ile devam ediyoruz.

Prof.Dr. Gülay Barbarosoğlu


Ülkemizdeki Ünlü Endüstri Mühendisleri-I

Önemli İnsanlar yazı dizisiyle beraber yeni bir dizi açmaya karar verdim.Geçmişte veya günümüzde gündeme gelen üç aşağı beş yukarı herkesin tanıyabildiği ülkemizdeki bazı endüstri mühendisliği bölümü mezunlarının biyografilerini burada paylaşıyorum.Yazı dizisinin 1.bölümünde Ali Babacan,İlhan Kesici,Nurhan Tekinel ve Süreyya Ciliv yer alıyor.

Ali Babacan


Önemli İnsanlar-III

Bu üçüncü yazı dizimizde kalite mühendisliği gurularına kaldığımız yerden devam ediyoruz.Sırayla Feigenbaum,Ishikawa ve Imai...

Armand Vallin Feigenbaum (1922-?)


Önemli İnsanlar-II

İkinci yazı dizimizde kalite gurularının hayatlarına kısaca göz atıyoruz.Sırayla Deming,Juran ve Crosby 'nin biyografilerine,çalışmalarına,faaliyetlerine göz atıyoruz.

William Edwards Deming (1900-1993)

20 Temmuz 2010 Salı

Önemli İnsanlar-I

Yeni bir yazı dizisiyle "endüstri mühendisliği" ve diğer disiplinlere geçmişte büyük katkılarda bulunmuş önemli bilim adamlarının,yöneticilerin,insanların hayatlarını inceliyoruz.İlk olarak Frederick Winslow Taylor ile başlamıştık.Şimdi Gilbrethler,Henry Gantt , Walter Shewhart ve yönetim gurusu Peter Drucker ile kaldığımız yerden devam edelim.


Frank Bunker Gilbreth ve Lillian Moller Gilbreth



17 Temmuz 2010 Cumartesi

Depo Yönetimi

Depolama; belirli nokta/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunup, belirli nokta/noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır. Depolama süresinin uzunluğu depoları farklılaştırır. Depolama süresinin uzun olduğu yerlere depo denirken, süre kısaldıkça bu yerlere Dağıtım Merkezi(DC), daha da kısaldıkça aktarma merkezi(hub) denir.


Teknoloji Yönetimi

Bir organizasyonun stratejik ve taktik amaçlarının şekillendirilmesinde ve bunlara ulaşılmasında ihtiyaç duyulan teknolojik kapasitenin planlanması, geliştirilmesi ve uygulanması TEKNOLOJİ YÖNETİMİ’dir.

Teknoloji Yönetimi konusunun içeriği:

Teknoloji yönetimi, teknoloji/ürün ömür döngüleri, yenilik yönetimi, rekabet stratejileri teknoloji planlama ve öngörü yöntemleri, teknoloji yol haritaları

Karar Destek Sistemleri

Günümüzde işletmeler için,bilginin en doğru ve en hızlı şekilde harmanlanıp analiz edilebilmesi,gelişim sürecinin en önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır.Karar destek sistemi işletmelerin satışlarını,masraflarını,siparişlerini,nakit akışlarını,çek senet,ödeme emri gibi değerli kağıtların durumlarını istedikleri dönemler için analiz edebilme imkanı sunar.


Yapay Zeka

Yapay zeka:Bilgisayara zeki davranışlar yaptırabilme ile ilgilenen bilim dalıdır.Bir bilgisayarın yada bilgisayar denetimli bir makinenin, genellikle insana özgü nitelikler olduğu varsayılan akıl yürütme, anlam çıkartma, genelleme ve geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi yüksek zihinsel süreçlere ilişkin görevleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanmaktır. insanın düşünme yapısını anlamak ve bunun benzerini ortaya çıkartacak bilgisayar işlemlerini geliştirmeye çalışmak olarak tanımlanabilir.

Yani programlanmış bir bilgisayarın düşünme girişimidir.

Daha geniş bir kapsama göre ise Yapay Zeka; bilgi edinme, algılama, görme, düşünme ve karar verme gibi insan zekasına özgü kapasitelerle donatılmış bilgisayarlardır.

Yapay Zeka Teknolojileri:Uzman sistemler,yapay sinir ağları,genetik algoritmalar,bulanık önermeler mantığı

Yapay Zeka teknolojilerinin Endüstri Mühendisliği'nde Uygulamaları

Kalite Kontrol (Pham ve Öztemel, 1992, 1995, 1996)
Muayene (Wu and Radd, 1989)
Deneysel Tasarım (Öztemel ve Aydın, 1996)
Proses Planlama (Singh ve Mohanty, 1991)
Optimizasyon (Davidor, 1991)
Esnek İmalat Sistemleri (Mellichamp ve Arkadaşları, 1990)
Karar Destek Sistemleri (Schrunder ve Arkadaşları, 1994)
Montaj Hattı Uygulamaları (Dağlı ve Vellonki, 1993)
Bakım (Majstorovic, 1990)
İş Çizelgeleme (Cedimoğlu, 1993; Öztemel ve Döğenci, 1996; M.F.Taşgetiren, 1996)
Hata Teşhisi (Roy, 1991)
Grup Teknolojisi (Kusiak ve Chung, 1991)
Benzetim (Sharma ve Arkadaşları, 1994)
Bilgi Sistemleri (Etzioni ve Weld, 1994)
Veri Analizi (Lin ve Lin, 1993)…

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetimde bilgisayar yani bilişim sistemlerinin kullanılma nedeni rakip firmaları rekabet edebilme,hızlı seviyede problemlere çözüm getirebilme,işlem yapabilme ve en önemlisi yöneticilere karar almalarında destek olmasıdır.Bilgisayarlı karar desteğine gereksinim hızlı işlem gerçekleştirme,gereksiz maliyetleri azaltma yoketme,yöneticiye teknik ve kalite desteği sağlaması,firmaya da rekabet üstünlüğü sağlamasından doğmaktadır.Herhangi bir organizasyonda bilişim sisteminin kullanımı ise şu şekildedir:piramidin en alt kısmında yer alan bilgi düzeyi,bilgi çalışanları (asistanlar,teknik elemanlar) operasyonel işlem sistemlerini kullanırlar,bir üstünde orta yönetim düzeyinde (şefler,mühendisler) ofis otomasyon sistemleri,bir üstünde stratejik yöneticiler karar destek sistemlerini kullanırlar.İşletmelerde bilişim sistemi kullanılma amacı 4 kategoride ele alınabilir


16 Temmuz 2010 Cuma

Frederick Winslow Taylor

Kendisi bilimsel yönetimin günümüzdeki adıyla "endüstri mühendisliği" 'nin babası olarak bilinir.20 Mart 1856-21 Mart 1915 tarihleri arasında yaşamıştır.İlk yönetim uzmanıdır.Endüstriyel devrim'in yönetim bazında gelişmesine çok büyük katkıları olmuştur

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Sistem Analizleri

İnsan (üretim güçleri), makina ve malzemeden (üretim araçları) oluşan tümleşik sistemlerin tasarım, kuruluş ve geliştirilmesiyle ilgilenen endüstri mühendisliğinde sistemlerin incelenmesi ve/veya tasarımına ilişkin çalışmalar sistem analizi (sistem çözümleme) kapsamında ele alınmaktadır.


5 Temmuz 2010 Pazartesi

Proje Yönetimi-II (Project Management Guide)

Project management has evolved to plan, coordinate and control the complex and diverse
activities of modern industrial, commercial and management change and IT projects. All
projects share one common characteristic – the projection of ideas and activities into new
endeavours. The ever-present element of risk and uncertainty means that the events and tasks
leading to completion can never be foretold with absolute accuracy. Examples abound of projects
that have exceeded their costs by enormous amounts, finishing late or even being abandoned before
completion. Such failures are far too common, seen in all kinds of projects in industry, commerce
and (especially, it seems) the public sector.

4 Temmuz 2010 Pazar

Proje Yönetimi-I

Proje yönetimi bir kuruluşun kaynaklarının,göreceli olarak kısa süreli bir projede,bu projenin amacına ulaşmasını sağlarken ,etkili bir biçimde kullanılmasının planlanması,yürütülmesi ve kontrol edilmesidir.Proje değerlendirmesinde geçerli olan kriterler şunlardır:

*Proje bitmelidir
*Proje ayrılan süre içerisinde bitirilmelidir
*Proje tahsis edilen bütçe içerisinde bitirilmelidir
*Projenin sonucu tatminkar olmalıdır,beklenen kaliteyi sağlamalıdır